Gezondheid
Geen reacties

Tandenknarsen: vervelend voor jou en je partner, maar goed te verhelpen!

Tandenknarsen is het met veel kracht bijten op de tanden, waarbij er vaak enigszins bewogen wordt. Dit geeft een naar geluid van knarsende tanden. Veel mensen hebben het niet door als ze tandenknarsen (soms ook knarsetanden genoemd). Ook doen veel mensen het vooral tijdens hun slaap.

Niet alleen kan dit leiden tot klachten van de kaak, het kan ook behoorlijk wat geluid creƫren. Soms is dat zo luid, dat het een partner wakker kan houden, net als het geval is bij snurken.

Tandenknarsen is soms lastig te verhelpen. Een bitje kan de tanden beschermen tegen schade aan het gebit, maar voorkomt niet de spierpijn die kant ontstaan. Ook kan er alsnog schade aan het kaakgewricht optreden.

Medische botox

We kennen botox vooral als een middel dat wordt gebruikt tegen rimpels, maar ook medische botox bestaat en wordt bijzonder veel toegepast. Medische botox (soms naar de stofnaam botuline toxine genoemd), wordt voor verschillende problemen gebruikt.

Medische botox kan worden toegepast bij mensen die te veel zweten, migraine hebben en tandenknarsen.

Dat komt door de werking van botox: het is een spierverslapper. Onder invloed van botox kunnen de spieren niet meer goed aanspannen. Hierdoor kunnen rimpels verdwijnen, maar ook sommige spier-gerelateerde problemen worden opgelost.

Bij botox tegen tandenknarsen wordt er een kleine hoeveelheid botox in de kaakspieren gespoten. Dit heeft geen invloed op de mogelijkheid om bijvoorbeeld te kauwen of te praten, maar voorkomt wel onbewuste aanspanning van de spieren, waardoor tandenknarsen vaak wordt veroorzaakt.

Medische botox kan bij een cosmetische kliniek worden toegepast, maar wordt ook veel in ziekenhuizen toegepast. Het nadeel is wel dat de behandeling herhaald moet worden. Na enkele maanden is de botox uit het lichaam verdwenen en moet een nieuwe behandeling volgen om het probleem op te lossen. Ernstig tandenknarsen wordt daarom vaak ook behandeld met fysiotherapie, in combinatie met bijvoorbeeld medische botox. Ook blijft een bitje een goede manier om schade te voorkomen en ook eventueel geluid te verminderen.

tandenknarsen botox

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden

Menu