Het is een taboe-onderwerp, maar wel een belangrijk onderwerp: seksueel overdraagbare aandoeningen, oftewel soa’s. In Nederland krijgen jaarlijks nog altijd enkele tientallen mensen de diagnose van een soa. In veel gevallen gaat het hierbij om chlamydia of gonorroe.
Soa’s blijven een veelvoorkomend fenomeen, hoewel vrijwel iedereen weet hoe je een soa kunt oplopen en wat de risico’s van een soa kunnen zijn. Je kunt een soa test laten uitvoeren bij de huisarts, GGD of een soa-kliniek. Er zijn echter ook diverse thuistests beschikbaar waarmee je thuis een soa test kunt uitvoeren.
Toch bestaat er enige controverse rondom thuistests. Afhankelijk van de website, kan er nog wel eens wat te zeggen zijn over de betrouwbaarheid van deze thuistests. Hoe weet je of een soa thuistest betrouwbaar is?
De betrouwbaarheid van de thuistest
Vooropgesteld: een soa thuistest is niet per definitie onbetrouwbaar. Er zijn wel degelijk thuistests beschikbaar die met zekerheid kunnen aantonen of je een soa hebt.
Er zijn echter ook websites die tests aanbieden waarbij je ook zelf de uitslag kunt checken. Dit werkt bijvoorbeeld via een vloeistof die kleurt wanneer het in contact komt met een soa.
De betrouwbaarheid van deze tests is doorgaans niet goed. Er zijn veel variabelen en bovendien veel manieren waarop een dergelijke thuistest verkeerd kan gaan. Bovendien kan het zijn dat de test simpelweg niet de juiste gevoeligheid heeft.
Betrouwbare soa thuistest ontvangen
Een betrouwbare soa thuistest is een test waarbij je zelf materiaal verzamelt (bijvoorbeeld urine of een uitstrijkje) en dit vervolgens naar een gecertificeerd laboratorium verstuurt. Dit kan bijvoorbeeld bij StadsKliniek. Je ontvangt met de thuistest materiaal waarmee het materiaal veilig verzameld kan worden en bovendien goed bewaard kan worden.
De test wordt vervolgens naar het lab verstuurd, waar goed-opgeleide experts een test uitvoeren om te zien of je een soa hebt. De uitslag ontvang je meestal al de dag na ontvangst van de thuistest op het laboratorium.