Uncategorized
Geen reacties

Duurzame feestdagen

Met feestdagen bedoelen we niet alleen de grote bekende momenten zoals Pasen, Sinterklaas of Kerst. Wereldwijd zijn er nationale feestdagen die in het teken staan van duurzaamheid. Wij staan stil bij een aantal van deze feestdagen die je misschien nog niet kende!

National Tree Week

National Tree Week welke voor het eerst gelanceerd werd 1975 is de grootste boomviering in het Verenigd Koninkrijk en lanceert jaarlijks de start van het winterse plantseizoen. Het evenement wordt georganiseerd door The Tree Council en biedt dit een kans voor gemeenschappen en scholen om iets positiefs te doen voor hun lokale bomenlandschap. In Nederland hebben we een soortgelijk concept genaamd “Nationale Boomfeestdag”, welke jaarlijks wordt gehouden op de derde woensdag in maart. Deze dag is met name bekend op basisscholen waarbij klassen bomen gaan planten en in die week op de scholen thema’s als duurzaamheid en informatie over duurzame energiebronnen aan bod komen.

Wereld Toilet Dag

Op dinsdag 19 november 2019 vierden we (tenzij je er niet mee bekend was natuurlijk) de Wereld Toilet Dag. Deze dag richtte zich op het belang van goede sanitaire voorzieningen en voor toegang tot schone en veilige toiletten voor iedereen. De 4,2 miljard mensen op de wereld die zonder veilig beheerde sanitaire voorzieningen leven, worden vaak geconfronteerd met vele vormen van discriminatie. Ze kunnen achterblijven wanneer ze proberen toegang te krijgen tot en sanitaire voorzieningen te beheren of hun huidige faciliteiten te verbeteren.

World Environment Day

De VN is zich ervan bewust dat de bescherming en verbetering van het milieu een belangrijke kwestie is die van invloed is op het welzijn van mensen en de economische ontwikkeling in de hele wereld. 5 juni is daarbij aangewezen als Wereldmilieu dag. De viering van deze dag biedt de mogelijkheid om de basis te verbreden voor mening en verantwoordelijk gedrag van individuen, ondernemingen en gemeenschappen bij het behoud én de verbetering van het milieu. Wereldmilieu dag begon in 1974 en is inmiddels een wereldwijd platform en wordt gevierd in meer dan 100 landen.

Bezig zijn met het milieu zonder feestdag

Het is mooi dat er een grote diversiteit aan feestdagen is die in het teken staan van duurzaamheid en ons milieu, maar je hebt natuurlijk niet een specifieke dag nodig om hier mee bezig te zijn! Je eigen steentje bijdragen aan het milieu en het behoud van onze unieke planeet kan natuurlijk elke dag. Pak een keer de fiets of carpool met je collega’s naar werk in plaats van (ongezellig) in je ééntje de auto te pakken. Verdiep je in thema’s als zonne energie en kies en koop bewust! Het is misschien even wennen, maar een goede mindset is belangrijker dan ooit. Wees lief voor anderen, voor jezelf en de wereld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden

Menu