We doen er alles aan om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Hierbij is een goede hygiëne heel belangrijk. In het algemeen wordt geadviseerd om de handen regelmatig te wassen. Voor de zorg zijn de risico’s groter en zijn er meer adviezen en richtlijnen opgesteld. Instrueer je medewerkers en zorg voor voldoende reinigingsmiddelen zodat ze nooit misgrijpen. Bij zichtbaar vuile handen moeten je handen altijd gewassen worden met water en vloeibare zeep. Daarna droog je je handen met een wegwerpdoekje. Als je geen zichtbaar vuile handen hebt, kan je ook handalcohol gebruiken. Dit heeft zelfs de voorkeur. Combineer handen wassen en handen desinfecteren niet, want dan droogt je huid uit.
Wanneer gebruik je handalcohol?
In de gezondheidszorg wordt een aantal momenten benoemd wanneer je handalcohol moet gebruiken of je handen moet wassen. Dit is voordat je een patiënt aanraakt en ook daarna. Je desinfecteert of reinigt je handen voorafgaand aan een medische procedure, na het contact met lichaamsvloeistoffen en nadat je contact hebt gehad met de omgeving van de patiënt. Als je naar het toilet bent geweest of een luier hebt verschoond zonder handschoenen moet je je handen altijd wassen en geen gebruik maken van desinfectiemiddelen. Let erop dat de handalcohol een N-nummer op het etiket heeft staan. Deze middelen voldoen aan de richtlijnen van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biocide (Ctgb).
Zorg voor faciliteiten voor handalcohol
Om te zorgen dat je medewerkers handhygiëne kunnen toepassen zorg je voor de juiste faciliteiten. Je plaatst dispensers voor alcohol op logische plekken en datzelfde geldt voor zeep en papieren handdoeken. Ook maak je afspraken over het bijvullen van de dispensers. Niet alleen overdag, maar ook ’s avonds en in het weekend. Blijf het onderwerp met je medewerkers bespreken om zo te zorgen dat ze desinfectiemiddelen gebruiken. Kijk met elkaar welke soorten goed werken om bijvoorbeeld pijnklachten en droge handen te voorkomen of te verminderen.